A mobil barát

Alfi egy élőlényszerűen viselkedő fejlesztő applikáció, amely játékaival különböző készségeket (pl. memória, logika) fejleszt, miközben a szülőnek is segít szabályozni a gyermek digitális aktivitását, például időlimitiek beállításával (Alfiról részletesebben itt olvashat: https://www.alfageneracio.hu/kutatasok/jo-mobil/).

Kutatásunkban azt vizsgáljuk, hogy ha a kifejlesztett applikációnak valamilyen személyiséget adunk, pozitívabb hatást érünk-e el, azaz jobban fejleszti-e a gyermekek társas és gondolkodási készségeit és facilitálja az offline és társas tevékenységeket. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy akkor pozitívabb-e a változás, ha az applikációnak egy bizonyos személyisége van (pl. társaságkedvelő), vagy ha a gyermek személyiségéhez illeszkedik a személyisége (pl. társaságkedvelő gyermek többet fejlődik az applikáció használatától, ha Alfi személyisége is társaságkedvelő).

Ez egy online kutatás, amelyben olyan 6-7 éves gyermekek vesznek részt, akik már önállóan használnak érintőképernyős eszközöket. A saját eszközeikre telepítjük az applikációt, amin Alfi kezdőalkalmazásként működik. Az alkalmazás spontán használatának nyomonkövetése mellett három alkalommal online felmérjük a gyermekek társas képességeit, játékos tesztekkel.

A kutatás iránt érdeklődni az alábbi linken lehet: