Mi a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia alatt olyan algoritmusokat értünk, amik képesek a korábban ember által végzett részfeladatokat kivitelezni, ilyenek például az intelligens asszisztensek is az okostelefonokban. A legújabb programok már arra is képesek, hogy az emberek helyett hozzanak meg bizonyos döntéseket. Az intelligens viselkedésüket általában gépi tanulással sajátítják el, így működnek például az ajánló algoritmusok, amelyek a következő videót vagy potenciális ismerős személyt ajánlják fel.

Ezek az algoritmusok komoly befolyással vannak az egyén gondolkodására.

Mesterséges intelligencia hatása a gyermekekre

A mesterséges intelligenciával a gyermekek is találkoznak, ugyanis egyre gyakrabban használják az algoritmusokat például a számítógépes játékokban és mobil eszközökön is. Ilyen jellegű felhasználásuk számos veszélyt hordoz a gyermekekre nézve, hiszen az algoritmusok befolyásolják a döntéseiket, például azzal kapcsolatban, mit néznek meg, vagy kivel veszik fel a kapcsolatot.

A szülői kontroll háttérbe szorul, hiszen az algoritmus dönti el, hogy mit ajánl fel a YouTube, Instagram vagy TikTok, mely közvetett módon olyan dolgokra is hatással lehet, hogy mennyire népszerű valaki a kortársai körében.

Mivel a gyerekek fejlődésben vannak, fizikailag és érzelmileg könnyen formálhatók, kevésbé tudatosok, könnyebb őket manipulálni pl. reklámokkal. Kevésbé fejlett az önkontrollképességük és az időérzékük, és hajlamosabbak belefeledkezni az online tevékenységbe is. Ezért nem elég, ha a szülők szabályozzák ezeket a kérdéseket, szükség van intézményesítettebb szabályozásra és iránymutatásra, hiszen a mesterséges intelligencia már beágyazódott a gyerekek mindennapi életébe.

UNICEF iránymutatása

A gyermekek jogainak védelmére az UNICEF kidolgozott egy iránymutatást, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a szülőknek, vállalkozásoknak és a kormányoknak a gyermekek érdekeit szolgáló megoldások bevezetéséhez. Az iránymutatás 9 pontból áll a következő alapelvekre épül: a gyermekjogok érvényre juttatása, gondoskodás, biztonság és elfogadás

  1. A mesterséges intelligencia támogassa a gyermekek fejlődését és egészségét.
  2. Biztosítsa a gyermekek befogadását és közreműködését
  3. Legyenek igazságosak és ne diszkrimináljanak.
  4. Védjék a gyerekek magánéletét és adatait.
  5. Legyenek biztonságosak.
  6. Legyenek átláthatók, érthetők és elszámoltathatók.
  7. Váljanak ismertté a mesterséges intelligenciával kapcsolatos gyermekjogok az állam és üzlet területén.
  8. Készítsék fel a gyerekeket a mesterséges intelligencia jelenlegi és jövőbeli fejleményeire.
  9. A gyermekközpontú mesterséges intelligencia legyen hozzáférhető mindenki számára.

Anya átad egy robotot gyermekének. Mother handing a robot to a child.

Források

Fótó:

www.freepik.com

Weboldalak:

https://index.hu/techtud/2020/09/28/mesterseges-intelligencia-unicef-mobil/

https://www.unicef.org/globalinsight/reports/policy-guidance-ai-children