Kutatók egy estére “beköltöztek” a gyerekek otthonába, hogy kiderítsék, vajon az esti kütyüzés kihat-e a kisgyerekek alvására.

“Hagyjam a gyerekemnek, hogy kütyüzzön alvás előtt?” Amerikai kutatók szerint ne. Az esti kütyüzéstől ugyanis gyermeked kevesebbet fog tudni aludni és nehezebben fog elaludni.

Mivel a digitális eszközök használata nem igényel nagy aktivitást, a tévénézés vagy akár a mobil/tablet nyomkodása ideálisnak tűnhet az esti órákban, amikor a szülő azt szeretné, hogy kisgyermeke lecsendesedjen. De vajon érdemes digitális eszközökkel zárni a napot?

alvás előtti kütyüzés

Egy egészen friss, 2021-es amerikai kutatásban 30 hónapos kisgyerekek alvás előtti tevékenységeit és alvási szokásait tanulmányozták. A gyerekek 2 hétig egy alvás mennyiségét és minőségét mérő eszközt viseltek éjszakára (aktigráf), ami egy pulzusmérő órához hasonlít. Ennek segítségével követték nyomon az alvás-ébrenlét változásait. A szülők alvásnaplót vezettek a gyerekek elalvás előtti és alvási szokásairól, valamint kérdőívet töltöttek ki gyermekük alvási problémáival kapcsolatban (pl. lefekvésnek való ellenállás, elhúzódó elalvás, éjszakai megébredés stb.). Sőt a kutatók - eddig páratlan és kissé furcsa módon - egy estére “be is költöztek” a gyerekek otthonába, hogy közvetlenül is megfigyeljék az elalvás előtti időszak rutintevékenységeit.

Az alábbi eredményeket kapták:

  • minél többet használta egy kisgyerek este a digitális eszközt, annál több alvási problémával küzdött
  • azok a gyerekek, akik gyakrabban kütyüztek hosszabb idő alatt aludtak el, rövidebb ideig aludtak, valamint változékonyabb volt esetükben az elalvás időpontja és az alvás időtartama

Mire érdemes figyelni? A kapott eredmények alapján gyermekünk nyugodt és kielégítő alvása érdekében

az esti órákban (18 óra után) jobb kerülni a digitális eszközök használatát.

Helyette, az esti rutinok mellett érdemes olyan megnyugtató tevékenységeket végezni (pl. simogatás, összebújás, meseolvasás, beszélgetés), amelyek gyermekünk érzelmi fejlődésén túl az alvás mennyiségére és minőségére is jó hatással vannak.

forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0163638320301508?via%3Dihub

kép: https://live.dqinstitute.org