Ha étkezés közben rövid időre felveszed a nagyon sürgős hívást, az nem zavarja meg gyermekedet. De ha folyamatosan figyeled a kijelzőt vagy nyomkodod a mobilod, az nehezíti, hogy a gyerekedre tudj figyelni. Emiatt gyermeked lemondhat a veled való beszélgetésről, vagy akár viselkedésével elkezdheti feszegetni a határokat.

A közös étkezés remek lehetőséget nyújt arra, hogy az együtt lévők egymásra figyeljenek, beszélgessenek egy jót, és megosszák élményeiket. Mindez erősíti a családtagok közötti köteléket, és megnyugvást visz a rohanó életbe.

A közös étkezések helyszíne ma már gyakran otthonról kívülre kerül. A szülőknek ez időmegtakarítást jelent, mivel nem kell az étel megvásárlásával és elkészítésével időt tölteniük. A gyerekek általában imádják a gyorséttermeket, ahol többféle gyerekmenüből és játékfigurából lehet választani, és legtöbbször izgalmas helyeken lehet mozogni, bujkálni.

A Bostoni Orvostudományi Központ kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a gyorséttermekben mi történik a hamburgerrel és sültkrumplival megpakolt asztalok körül. Természetes körülmények között figyelték meg, hogy mivel foglalják el magukat a családtagok étkezés közben. Vajon a gyorséttermi családi étkezések a közös együttlétről és egymásra figyelésről vagy esetleg valami másról (is) szólnak?

gyorséttermi mobilozás

Nagyon egyszerű módon a kutatók beültek különböző gyorséttermekbe, és megfigyelték, hogy mi történik azoknál az asztaloknál, ahol egy vagy több felnőtt legalább egy, 10 év alattinak tűnő gyermekkel ült. Megpróbáltak úgy helyet foglalni, hogy minél közelebb lehessenek ezekhez a családokhoz és részletes feljegyzéseket készítettek a látottakról és hallottakról. Nem is igazán az érdekelte őket, hogy mi hangzik el, sokkal inkább a történésekre, a gesztusokra és a hanghordozásra voltak kíváncsiak. Feljegyezték a gyermek és a szülő jellemzőit, viselkedését, és a benyomásaikat arról, ami éppen történt (pl. ha valaki szomorúnak tűnt, vagy elmerengett). Különös figyelmet fordítottak a digitális eszközök szülői használatára és az arra adott gyermeki reakciókra.

Az alábbiakat tapasztalták:

  • 55 megfigyelt szülő közül 40 használt mobiltelefont étkezés közben (megjegyzés: a tanulmány 2014-ben készült, azóta ez az arány valószínűleg fokozódott)
  • úgy tűnt, hogy a gyerekeket nem zavarta, ha a szülők egy-egy rövid időre a készülékükkel voltak elfoglalva, de utána visszatértek a többiekkel való beszélgetéshez
  • 16 (akár egyedül, akár a párjával jelen lévő) szülő szinte folyamatosan használta a készüléket, vagy csak rövid időre tette le azt
  • ezek a szülők gyakran akkor is az eszközt figyelték, amikor éppen válaszoltak a gyerek kérdésére vagy utasítást adtak neki, vagy egyáltalán nem is reagáltak a gyermek kezdeményezésére
  • a telefonjukba nagyon elmerülő szülők gyerekei közül néhány elfoglalta magát és meg sem próbálta magára vonni a szülő figyelmét, de sokan határfeszegető, provokatív viselkedést tanúsítottak (pl. hangoskodtak, veszekedtek, rendetlenkedtek…)
  • azok a szülők, akik fokozottan elmerültek a mobiljukba, általában egy ideig egyáltalán nem figyeltek oda a gyermek helytelen viselkedésére, majd egyszer csak hirtelen keményen reagáltak
  • még ha nem is ajánlották fel a felnőttek a mobilt a gyermeknek, a gyerekek érdeklődését felkeltette a készülék és megpróbálták azt megszerezni

Úgy tűnik, hogy a szülői mobiltelefon használat étkezés közben nagy mértékben megzavarja az együttlétek nyugalmát, ami a gyermek érzelmi fejlődése szempontjából egyébként nagyon fontos lenne.

Ha a közös étkezés során olyan sürgős hívás érkezik, amit muszáj felvenned, nem zavarja meg gyermeked, ha azt gyorsan lezárod, és visszatérsz az asztaltársasághoz. Azonban jobb, ha étkezés közben nem hagyod elöl a telefont, mivel az arra csábít, hogy a kijelzőt nézd, így nem tudsz a gyermekedre figyelni, ami nyugtalanná teheti őt.

Forrás: https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/133/4/e843/32773/Patterns-of-Mobile-Device-Use-by-Caregivers-and?redirectedFrom=fulltext

Kép forrása: https://www.medpagetoday.com/pediatrics/parenting/44683