Az okostelefon segít az ismerkedésben, de bizalmi problémákat, féltékenységet és kontroll-mániát okozhat a romantikus kapcsolatokban.

Talán nem meglepő, hogy az intenzív csetelés és online kommunikáció a párkapcsolatokat jellemzi leginkább, és képes azokat stabilizálni vagy fenekestül felforgatni.

Bár ez minden korosztályra érvényes, a mai fiatalok többet használják az okostelefonokat, mint más korcsoportok, ezért rájuk kimondottan jellemző. Egy 2017-es tanulmány 15 mélyinterjún keresztül mutatja be, hogy az okostelefonok használata hogyan alakítja a törökországi főiskolás korú fiatalok párkapcsolatait.

A kutatásban 19-22 éves fiúkat és lányokat vizsgáltak, akik közül 10 fiatalnak volt aktuálisan párkapcsolata, 5-nek pedig a múltban volt, de a kutatás alatt nem. Az interjúkérdések főként az okostelefon hatására összpontosítottak: a kapcsolat kezdetére és végére, a kapcsolat fenntartására, valamint a konfliktusos időszakokra és a kapcsolat megmentésére tett kísérletekre. Az elemzés során a kutatók az interjúkban megjelenő közös témákat vizsgálták meg.

.

Az eredmények azt mutatják, hogy a chat és a videohívó alkalmazások, illetve a közösségi média platformok (pl. Facebook, Instagram) a mai fiatalok kapcsolattartásának lényeges részét képezik.

Egyrészt, segítik a romantikus kapcsolatok létrejöttét és fennmaradását azzal, hogy könnyebbé teszik a megismerkedés időszakát: intenzívebb a kommunikáció, többször és több információt tudnak megosztani egymással, kevésbé érzik magukat zavarban az online térben és mindig számíthatnak a másik válaszára.

Másrészt, az okostelefonok bizalmi problémákat okoznak, és törékennyé teszik a kapcsolatokat. Ennek egyik oka az úgynevezett partner phubbing, amikor valaki figyelmen kívül hagyja partnerét, mert a telefonjára fókuszál, és ez szorongást válthat ki a partnerből. Féltékenységet válthat ki az is, amikor a partner hosszabb ideig nem elérhető, pl. nem válaszol egy üzenetre. Azáltal, hogy állandó a kommunikáció lehetősége, a partnerek szinte a “zsebükben hordozzák” egymást, és létrejöhet egy függés, megszállottság, vagy állandó kontroll iránti vágy, ami a partnerek privát terének csökkenéséhez vagy elvesztéséhez vezethet.

Az okostelefonok tehát a fiatal párok számára biztosítják a folyamatos és sokoldalú kommunikáció lehetőségét, de éppen ezért kényszerré vagy elvárássá is válhat, és akár konfliktuhoz vagy a kapcsolat végéhez vezethet.

.

.

Forrás:

Cizmeci, E. (2017). both sides of the coin: smartphones in romantic relationships of youth. Electronic Journal of Social Sciences, 16(63).