A jelentős nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoportoknak szánt speciális támogatás (OTKA-KH pályázat) keretében valósul meg kétéves futamidejű kutatásunk, melynek címe “A fejlődési zavarok korai felismerése és készségfejlesztés egy mozgásra ösztönző és automatikus mozgáselemző mobil-alkalmazással”.

A projekt célja olyan mozgásra ösztönző és mozgáselemző játék fejlesztése okostelefonra és okosórára, mely amellett, hogy segít kiküszöbölni a gyerekek mozgáshiányból adódó egészségügyi problémáit, egyúttal lehetővé teszi bizonyos fejlődési zavarok korábbi, automatizált azonosítását. Az autizmus spektrum zavarral (ASD) és figyelemhiányos-hiperaktivitás zavarral (ADHD) élő gyerekek mozgása ugyanis eltér a tipikusan fejlődő gyerekekétől, így lehetséges, hogy a mozgásszenzorok adatait elemző szoftver (tanuló algoritmus) segítségével találhatók olyan mozgásjellemzők, amelyek által be lehet jósolni, hogy egy gyerek érintett-e valamelyik fejlődési zavarban. Ez által korábbi és automatizált diagnózis válhat lehetővé, így a gyerekek általános készségfejlesztése is korábban megkezdődhet, ami bizonyítottan jobb eredményekhez és életminőséghez vezet. A játék arra is alkalmas lesz, hogy az érintett gyerekek mozgását fejlessze, ami pedig egyéb készségek fejlődését is maga után vonja.

Résztvevőket keresünk!

Alkalmazásunk megvalósításához autizmussal vagy ADHD-val élő családok segítségére van szükségünk. Az egyszeri, kb. fél órás találkozás során játékos mozgásokat mutatunk a gyerekeknek és kérjük őket, hogy ismételjék meg ők is. A foglalkozás a szülő felügyelete mellett zajlik. Helyszín: 1117, Budapest, Pázmány Péter stny. 1/C

A következő kritériumok mentén keresünk résztvevőket:

  • kor: 6-8 év
  • ADHD vagy Autizmus diagnózis

Kérjük, ha lehetősége van rá, segítse munkánkat látogatásukkal, hogy alkalmazásunk minél hamarabb eljuthasson az érintettekhez segítve a fejlődési zavarok korai észrevételét, valamint a már érintettek mozgásának otthoni fejlesztését.

Jelentkezni az alábbi kérdőív kitöltésével lehet.