Ha vezetés közben magadhoz közel tartod a telefonodat, pl. a mobiltartóban vagy a zsebedben, be sem kell kapcsolnod ahhoz, hogy figyelmedet elvonja. Különösen igaz ez, ha erősen függsz a mobilodtól.

A mobiltelefonunk nélkül már szinte egy tapodtat sem teszünk. Visszük magunkkal mindenhová, és gyakran elöl hagyjuk, akár használjuk éppen, akár nem. Különösen igaz ez a serdülőkre és a fiatal felnőtt korosztályra, akik figyelmet igénylő tevékenységek – mint pl. tanulás, beszélgetés, filmnézés - közben is magukhoz közel tartják mobiljukat. Ez alól az autóvezetés sem kivétel.

Vezetés közben a kézben tartott mobiltelefon nagyon veszélyes, mivel a sofőr figyelme és észlelése beszűkül (pl. nem veszi észre a táblát vagy a gyalogost), és lassabban tud fékezni is. Autós mobiltartóba tett telefon használata megengedett, de még így is elvonhatja a figyelmet. Ezért jobb, ha be se kapcsoljuk vagy a zsebünkben tartjuk a készüléket. De vajon az mindent megold?

autóbelső mobillal vezetés közben

Egy 2021-es tanulmányban ausztráliai kutatók arra keresték a választ, hogy a vezetési teljesítmény szempontjából vajon számít-e, hogy milyen távol van a mobiltelefon a sofőrtől, és hogy az be- vagy kikapcsolt állapotban van-e. Továbbá arra is kíváncsiak voltak, hogy a mobiltelefon jelenlétének és távolságának hatását befolyásolja-e az adott személy mobilfüggősége vagy telefonjához való érzelmi kötődése.

Vizsgálatukat pszichológus hallgatók körében végezték (számuk 127), akik mindannyian ugyanazt a szimulált vezetést hajtották végre. A mobiltelefon vezetés közbeni jelenléte, állapota (on/off) és sofőrtől való távolsága alapján 4 csoportot alakítottak ki, és a résztvevőket véletlenszerűen ezek valamelyikébe sorolták be:

  • nincs jelen mobiltelefon
  • bekapcsolt állapotban van a mobiltartóban
  • kikapcsolt állapotban van a mobiltartóban
  • bekapcsolt állapotban van a zsebben

Továbbá minden vizsgált személytől kérdőív segítségével információt gyűjtöttek a mobilfüggőség mértékéről (pl. hogy mennyire tudna túlélni egy napot a telefonja nélkül) és a telefonhoz való érzelmi kötődésről (pl. hogy mennyire okoz örömöt számára a mobil használata).

Az alábbi eredményeket kapták:

  • ahol jelen volt a mobil – függetlenül a távolságtól és hogy be- vagy kikapcsolt állapotban volt-e -, ott a sofőrök lényegesen több vezetési hibát követtek el (gyorshajtás és baleset)
  • a mobilfüggőség erősítette ezt a hatást, míg a telefonhoz való érzelmi kötődésnek semmiféle befolyása nem volt ezekre a vezetési hibákra

Úgy tűnik tehát, hogy a telefon puszta jelenléte elég ahhoz, hogy elvonja a vezető figyelmét. Ez különösen azok számára jelent kockázatot, akik nagyobb mértékben függnek telefonjuktól. A balesetmentes vezetés érdekében jobb, ha a kikapcsolt készülék nincs elérhető közelségben.

forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001457521002578

kép forrása: https://medcitynews.com