A közelmúltban megjelent WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlás sokat idézett része a képernyő előtt (tv, tablet, telefon) töltött idő mennyiségének korlátozása. Nem véletlen, hogy erre a témára irányul a legtöbb figyelem, hiszen a bárhová magunkkal vihető, gyerekek által is könnyen kezelhető érintőképernyős eszközök térhódítása viszonylag új jelenség. Sajnos, egyelőre a kutatók és a gyakorlatban dolgozó szakemberek sem tudnak biztosat mondani a kütyük pontos hatásáról, hiszen egyrészt még egyetlen generáció sem nőtt fel úgy, hogy a digitális eszközök születésüktől fogva velük lettek volna, másrészt éppen hogy csak elkezdtek ezzel a témával foglalkozni tudományos szinten, kevés egyelőre a megbízható információ.

Az viszont egyértelmű, hogy a digitális eszközökkel vagy a tv nézéssel töltött idő jelentősen megnöveli az ülés mennyiségét a mindennapokban. A képernyők előtt pedig nagyon gyakran már a legkisebbek gyerekek is „leragadnak” hosszabb-rövidebb időre. A WHO jelentés valójában erre hívja fel figyelmet, hiszen az már régóta bizonyított, hogy a mozgásszegény életmód olyan egészségügyi kockázatokkal jár együtt mint például:

  • szív és érrendszeri megbetegedések
  • anyagcsere problémák (pl. cukorbetegség, elhízás)
  • mozgásszervi problémák
  • pszichés nehézségek (pl. depresszió)

Az ajánlás legfontosabb üzenete tehát, hogy az ülő tevékenységekkel töltött idő, különösen a képernyő előtt töltött idő ne menjen a mozgás rovására már gyerekkorban sem, valamint az ülő és mozgásos tevékenységek egyensúlya mellett a megfelelő mennyiségű alvás is szükséges az egészség megőrzéséhez.