Ha gyermeked lecsendesítéséhez a digitális eszközt veted be, nem tanulja meg önmagát megnyugtatni és negatív érzelmeit megfelelően szabályozni. Megszokja azt, hogy a kütyü jelenti a megnyugvást, és később is „ahhoz nyúl majd”, amikor nehezebb érzéseket él át. Így válhat függővé.

Kisgyerekes családoknak bizonyára ismerős az a gyakran kínosnak megélt helyzet, hogy a bölcsődés korú gyermek nyilvános helyen elkezd hangosan ellenkezni, akár még a földre is ledobja magát. Ezek a dacos hisztik otthon is jellemzőek lehetnek, az énfejlődés természetes velejárói.

A szülő ilyenkor különböző módokon próbálja megnyugtatni gyermekét, ehhez akár tárgyi dolgokat (pl. új játék, étel) is használva, „csak legyen már vége a hisztinek”. A digitális technológia világában kézenfekvőnek tűnik a média eszközök bevetése is. És láss csodát: a kütyü hipp-hopp eltünteti a hisztit, és az addig síró, nyűgös gyerek helyébe csendes, egy helyben ülő “angyalt” varázsol. Ez a változás főként a nehéz temperamentumú gyerekek esetében lehet látványos. Ők azok, akik már kezdetektől gyakrabban rossz kedvűek és frusztráltak, nehezebben alkalmazkodnak a helyzetekhez, hevesen és negatívan reagálnak új dolgokra.

De vajon érdemes a gyerekeket a digitális képernyővel lenyugtatni és ezeket az eszközöket érzelemszabályozási céllal használni? Az azonnal érzékelt kellemes hatásnak lehetnek-e kellemetlen következményei is?

Amerikai pszichológus kutatókat is foglalkoztatott ez a kérdés, ezért megvizsgálták, hogy vajon van-e összefüggés a gyermek nehéz temperamentuma, a média eszköz érzelemszabályozásra történő szülői felhasználása, valamint a gyermek problémás média használata között. Ez utóbbin azt értjük, amikor a gyerek olyan mértékben használja a digitális eszközöket, ami beszűkíti érdeklődését más tevékenységek és személyek iránt. Vagy amikor a digitális eszköz minden más játékeszköznél fontosabbá válik, és ha azt elveszik tőle, teljesen kiborul. Vagyis a függőséghez hasonló tüneteket produkál.

kisgyerek sírva kapaszkodik a tabletbe

A kutatók 2-3 éves gyerekeket és szüleiket vizsgálták (összesen 269 főt). A szülőket néhány kérdőív kitöltésére kérték meg a gyermek temperamentumával és problémás média használatával kapcsolatosan, valamint arra vonatkozóan, hogy ők maguk mennyire alkalmazzák a digitális eszközöket gyermekük lenyugtatására. Azt, hogy a gyerekek milyen érzelmi reakciót mutatnak, ha elveszik tőlük az adott eszközt egy strukturált helyzetben vizsgálták. A gyerekeknek 5 percig egy közismert és kedvelt tévéműsort mutattak, amit egy jelenet közepén váratlanul lekapcsoltak. Az ezt követő 2 percben kamerával rögzítették a gyerekek viselkedését.

Az alábbi eredményeket kapták:

  • azoknál a gyerekeknél, ahol a szülők gyakrabban használták a digitális eszközt megnyugtatási céllal, fokozottabban jelentkezett a problémás média-használat és hevesebb érzelmi reakciót adtak, amikor a tévéműsort eltávolították
  • a nehéz temperamentum nagyobb mértékű problémás média használattal, és megfosztottság esetén szélsőségesebb érzelmi reakcióval járt együtt, amely annak volt köszönhető, hogy a szülők nehezebb temperamentumú gyermekeiknek gyakrabban kínálják fel a digitális eszközt megnyugtatási céllal

Ha szeretnéd, hogy kisgyermeked ne váljon kütyüfüggővé, érdemes nyugodt határozottsággal határt szabni, miközben érzéseit visszatükrözöd (pl. „Megértem, hogy mérges vagy, amiért nem kapcsoljuk most be a TV-t.”). Amikor nyűgös vagy hisztizik, próbáld úgy lecsillapítani, hogy elviseled nehéz érzéseit, megöleled és megnyugtató szavakat mondasz neki. Amikor nyugodtabbá vált, érdemes segíteni, hogy figyelmét inkább életkorának megfelelő játéktevékenységgel és ne digitális eszközzel kösse le.

Forrás: https://dl.acm.org/doi/abs/10.1016/j.chb.2021.106762

Kép forrása: https://www.healthymummy.com/tantrums-end-up-rich