Nincs konkrét szabály arra nézve, hogy mikor vegyél először gyerekednek saját mobilt. Azonban ha csak azt figyeled, hogy ne maradjon le másoktól, vagy hogy minél előbb technikai zsenit faragj belőle, veszélyeknek teheted ki őt. Azzal teszel jót neki, ha megvárod, hogy elég érett legyen a felelősségteljes mobilhasználathoz, és megtanítod annak biztonságos alkalmazására.

A mobiltelefon használatnak lehetnek előnyei gyerekek esetében is. A mobil segítségével könnyen el tudják érni szüleiket és barátaikat, sőt a tájékozódásban és információszerzésben is segítségükre lehet. A mobilhasználatnak azonban megvannak a maga veszélyei is. Emiatt érdemes megfontolni, hogy mikor kapjon saját mobilt a gyermek.

Életkori szempontok

6-7 éves életkor alatt a megfelelő fejlődéshez a gyerekeknek sok mozgásos és társas élményre van szükségük, amit az offline világ tud biztosítani számukra. A mobiltelefon használat csökkenti a kreatív játék, beszélgetés, meseolvasás lehetőségét.

7-11 éves koruk között a gyerekek napjaik legnagyobb részét az iskolában töltik, és ekkorra már megnő az igényük arra, hogy a szülőktől függetlenül töltsék szabadidejük egy részét is. Sok szülő ilyenkor vesz mobiltelefont a gyermekének azzal a szándékkal, hogy azon keresztül tudják tartani a kapcsolatot. A gyermek kritikai érzéke azonban ekkor még nem elég fejlett ahhoz, hogy a közösségi média és az internet egyéb veszélyeit időben felismerje, és hatékonyan elkerülje.

12-14 éves korra már a legtöbb gyermek elég fejlett problémamegoldó képességgel és kritikai gondolkodással bír, valamint késztetéseit is képes már szabályozni, ami lehetővé teszi a mobiltelefon körültekintőbb, biztonságosabb használatát.

14-18 évesen a serdülők képesek átgondolt döntéseket hozni, és felmérni tetteik következményeit. Ekkor már a legtöbb diák biztonságosan és felelősségteljesen tudja használni a mobilt.

Csak az életkor számít?

Az életkor azonban nem az egyetlen kritérium, amit érdemes figyelembe venni, amikor a szülő fontolgatja gyermeke saját mobiltelefon használatának engedélyezését. Ezeket a kérdéseket érdemes átgondolni:

  • A gyereked kapcsolattartás/ elérhetőség céljából szeretne mobilt, vagy azért, mert látja a társainál és pl. játszani szeretne vele?
  • Elfogadja-e gyermeked az internethasználat tartalmi szabályozásának és a társakkal való beszélgetés/ chat időkorlátjának gondolatát?
  • Elég érett-e gyermeked ahhoz, hogy a megfelelő helyen és időben használja a fotó, videó és chat funkciókat (pl. nem fogja a tanórát vagy másokat zavarni vele).

mobilozó gyerekek

És akkor most hátradőlhetek?

De azzal még nincs minden megoldva, ha a szülő kivárja a megfelelő időt és érettséget, mielőtt mobilt vesz gyermekének. Hogy elkerüld a mobilhasználat veszélyeit gyermekednél (pl. mobilfüggőség, társas érdeklődés beszűkülése, online veszélyek), a következőkre is érdemes figyelni:

  • legyen családi megegyezés a mobilhasználattal kapcsolatban: mire, hol, mennyit és mikor használhatja a gyermek és a felnőtt, és mik a következményei, ha ezeket nem tartja be (ehhez nyújt segítséget pl. az okosON Egyesület Családi Megállapodása, valamint a Digitális Család “Családi Digitális Házirendje”).
  • légy te magad jó példa a gyermeked előtt a megfelelő mobiltelefon használatban
  • érdemes olyan mobilt adni először gyermekednek, amin nincs internet elérés, és csak azután bevezetni őt az okostelefon használatába, amikor már elég érett rá
  • tanítsd meg gyermekednek, hogy ne osszon meg túl sok személyes részletet az életéből (fotók, információk) a közösségi oldalakon, és ne jelöljön vissza ismerősnek olyan embereket, akiket nem ismer személyesen
  • miután gyermekeddel megbeszéled, alkalmazz szülői felügyeleti eszközt mobiltelefonján, amellyel szabályozni tudod gyermeked digitális aktivitását (pl. Family Link, Alfi)

Források:

https://research.com/education/what-age-should-a-child-get-a-smartphone

http://mobiloffelmenyon.hu/wp-content/uploads/2019/06/Mobil_Off_Digitalis_Szerzodes.pdf

https://www.digitaliscsalad.hu/uploads/nyomtathato/csaladi_digitalis_hazirend.pdf

Kép forrása: https://www.istockphoto.com/hu/fot%C3%B3k/kid-using-phone