A digitális készülékek és óriásképernyők világában nem ritka, hogy a bölcsődés korú kisgyerek a nappaliban bekapcsolt tévékészülék előtt játszik. A tévében gyakran a  szokásos felnőtt tartalom megy, de a szülő nyugodt, hiszen „úgysem nézi” azt a gyermek, és „amúgy sem érti még”. Vajon attól, hogy nem nézi a képernyőt a kisgyerek, még lehet hatással a fejlődésére?

egy kisgyerek a háttérben bekapcsolt tévével

A Massachusettsi Egyetem kutatóit szintén érdekelte ez a jelenség. Ezért egy olyan kísérletet végeztek, ahol 12, 24 és 36 hónapos kisgyerekek 1 órán keresztül játszottak egy detektív tükörrel felszerelt szobában. A játékidő fele úgy zajlott, hogy közben felnőtt műsor (vetélkedő) ment a tévében, a másik fele pedig tévékészülék nélkül. Közben a kutatók figyelték a kicsik játéktevékenységének hosszát, annak minőségét és a játék közbeni figyelemkoncentrációt.

Azt találták, hogy a gyerekek átlagosan percenként kevesebb, mint egyszer néztek rá a képernyőre és ezek hossza csak néhány másodpercig tartott. Ennek ellenére a háttér tévé jelenléte jelentősen csökkentette az össz-játékidőt, az egyes játékepizódok hosszát, valamint lerövidítette a koncentrált figyelem szakaszait. Másrészt, amikor a kisgyermek oda-odapillantott a bekapcsolt készülékre, azt követően nehezen tudott visszatérni a már megkezdett tevékenységéhez és gyakran váltott egy másik játékeszközre.

Elmondható tehát, hogy a bekapcsolt tévékészülék még akkor is megzavarja a kisgyermek játéktevékenységét, ha a gyermek látszólag kevés figyelmet fordít a képernyőre. A háttér tévézés néhány pillanatra elvonja a gyermek figyelmét a tevékenységétől, ezáltal kevésbé tud elmélyülten és tartósan játszani egy-egy eszközzel, figyelme, viselkedése könnyen csapongóvá válhat. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy kisgyermek jelenlétében ne legyen bekapcsolt állapotban a készülék.

forrás: https://www.jstor.org/stable/pdf/27563542.pdf?casa_token=cgeyvxidzXYAAAAA:qoxqJMTw0DKwv8vEydhjttid1qxRC9JHK7kTR1uc4E35T8o2LMSmI_5GVFLdJbGAZbmcr2KNrT3nPhqA6WMZHSA1HPEOLYLwtgsKjTtShNHwm1Gwhg

(kép forrása: https://parentology.com)