A tinédzserek körében az egyik legnépszerűbb közösségi applikáció az Instagram. Közel 400 millió aktív felhasználója van, akik körülbelül 80 milllió képet töltenek fel egy átlagos napon (Instagram, 2015). A felületen látott képek egy része azonban valamilyen manipuláción esett át a posztolást megelőzően. Ilyen jellegű változtatás lehet valamilyen filter használata, vagy különböző programok segítségével a társadalmi szinten előnytelennek tartott tulajdonságok, pl. szem alatti karikák vagy súlyfelesleg eltűntetése.

Vajon hogyan hat a tinédzser lányok testükkel kapcsolatos elégedettségére az, hogy nap mint nap ilyen képek sokaságának vannak kitéve?

Manipulált arckép

Holland kutatók is erre voltak kíváncsiak 2016-ban. Kutatásuk során közel százötven 14 és 18 év közötti tinédzser lányt vizsgáltak.

A vizsgálatban résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoportnak 10 olyan random képet mutattak szintén tinédzser lányokról, melyeken nem volt semmilyen jellegű manipuláció, míg a másik csoportnak 10 olyan képet mutattak, melyek korábban különböző változtatásokon mentek keresztül. A 10 képből 5 szelfi (a lány arcát középpontba helyező) volt, 5 pedig teljes testet mutatott.

A lányoknak a kutatás keretein belül értékelniük kellett a képeket, illetve meg kellett állapítaniuk, hogy manipulálták-e a képet valamilyen formában, illetve nyilatkoztak arról is, hogy szerintük a kép jobbnak mutatja-e a „világot", mint a valóság.

Ezek után felmérték a lányok saját testükkel kapcsolatos elégedettségét egy kérdőív segítségével, melyben olyan tényezőket mértek fel, mint pl. a lányok hozzáállása a saját súlyukhoz, mennyire érzik magukat vonzónak, szépnek stb.

Ezek mellett felmérték a tinédzserek szociális összehasonlítási hajlamát is, az ehhez használt kérdőívben ilyen és ehhez hasonló állítások szerepeltek:

  • Gyakran hasonlítom magam másokhoz abban,  hogy mit értem el az életemben.
  • Gyakran próbálom kideríteni, hogy mit gondolnak azok, akik hasonló problémákkal küzdenek, mint én.
  • Mindig szeretem tudni, hogy mások mit tennének az én helyemben.

Az eredmények szerint a manipulált képek  a testkép negatívabb megítéléséhez vezetnek.

Azok a lányok ugyanis, akiknek manipulált képeket mutattak, jóval alacsonyabb elégedettségről számoltak be a testük kapcsán, mint a másik csoport.

Diagramm a saját testkép megítéléséről

Emellett a résztvevő lányok szebbnek értékelték a manipulált képeket, mint az eredetieket, annak ellenére, hogy legtöbben felismerték, ha egy képen valamilyen filtert használtak korábban. Azonban a testek erősebb manipulációját (derék/lábak vékonyítása) már kevésbé vették észre.

A kutatás során kíváncsiak voltak arra is, hogy vajon a manipulált képek hatása függ-e attól, hogy a tinédzserek mennyire hajlamosak szociális összehasonlításra. Eredményük szerint azokra a lányokra, akik gyakrabban hasonlítják magukat másokhoz, negatívabban hatottak a szerkesztett fotók, mint azokra, akikre ez kevésbé volt jellemző.

Érdekes lehet még, hogy a jobb minőségű oktatásban részesülő tinédzserek testképe alapvetően pozitívabb volt.

A kép forrása: https://www.insider.com/selfie-harm-photo-series-rankin-asks-teens-to-edit-photos-until-social-media-ready-2019-2

A kutatásról bővebben itt tudtok olvasni: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15213269.2016.1257392