Vajon hogyan hatnak a kütyük az étkezési szokásokra?

Nem feltétlenül baj, ha néha kütyüzik a gyermeked egy-egy étkezés során. Viszont nem mindegy, hogy mit csinál és mit eszik közben. Érdemesebb aktív részvételt igénylő tevékenység során hagyni a nassolást (pl.: videójátékozás), mert ezek során jellemzőbben kevesebb étel fogy. Emellett mivel kütyüzés közben hajlamosabbak a gyerekek (és a felnőttek is) egészségtelenebb ételeket választani, figyeljünk oda, hogy legyenek elérhetők számukra egészségesebb opciók is. Hosszútávon pedig fontos, hogy a gyermek ne a mozgással töltött idejéből veszítsen a kütyüzés rovására.

A digitális eszközök szinte korlátlan elérési lehetősége az életünk legtöbb aspektusára hatással van. Ilyen az étkezés is. Azonban nem csupán a felnőttek között terjed el egyre jobban, hogy evés közben elfoglalják magukat valamilyen digitális eszközzel, hanem a gyerekek között is egyre inkább megfigyelhető ez a szokás.

Például egy friss (2022) kutatás alapján az óvodás és iskolás gyerekek 87,5%-a legalább egy étkezés közben néz mesét, vagy más műsort valamilyen digitális eszközön. De 30%-ról már az is elmondható, hogy naponta 3-4 étkezésnél is előkerül valamilyen elektronikai eszköz az asztalnál.

A fenti kutatás alapján az evés melletti kütyüzés az étkezés nem minden aspektusára hat. Jó hír lehet például, hogy a képernyő előtt és anélkül elfogyasztott étel mennyisége között nincs különbség.

Rossz hír lehet viszont, hogy az evés közben kütyüzők rosszabb minőségű ételt fogyasztanak, mint a nem kütyüzők. A képernyő előtti étkezések során ugyanis a gyerekekre jellemzőbb, hogy olajban sült ételeket, magas kalóriatartalmú nasikat, pizzát és magas cukortartalmú ételeket fogyasztanak.

Mire érdemes figyelnünk?

 • Ha használ is digitális médiát a gyerekünk, milyen jellegűt?

  • A tv-ben megjelenő, gyerekeket megcélzó ételreklámok általában magas kalória és cukortartalmú ételekről szólnak, melyek növelik a gyerekek ilyen jellegű étel-fogyasztását. Minél kevesebb reklámot lát a gyermek, annál jobb.
  • A gyerekek kevesebb kalóriát fogyasztanak számítógépezés és videójátékozás alatt, mint amikor tévéznek, így kalóriabevitel és egészséges étkezés szempontjából érdemesebb lehet az előbbieket választani.
 • Mit eszik a gyerek?

  • Ha digitális eszköz előtt eszünk, gyakran elfelejtünk odafigyelni arra, mit is viszünk be a szervezetünkbe és előszeretettel nyúlunk olajosabb, cukrosabb, magasabb kalóriatartalmú ételekhez. Érdemes lehet odafigyelni arra, hogy mit nassol a gyerek, miközben nézi a tévét, vagy játszik pl.: a playstation-ön.
 • Mennyit ül a digitális eszköz előtt?

  • Érdemes lehet odafigyelni arra is, hogy a tévézés ne a mozgástól vegye el az időt. Kutatások bizonyítják, hogy a tévénézés mennyisége és a testsúly szorosan összefügg egymással.

Bővebben itt lehet olvasni a kutatásról:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/mcn.12428

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666321005778?casa_token=pnTOFRN3Jk8AAAAA:K6D1OMZCVGiLe_81PKFxUy7ssV9umiLbi2tCSI3UbgKB6oHUNgAoE--eI8DyBibGKicpfVgZD_I

A kép forrása:

https://www.foodnavigator.com/Article/2015/01/08/Watching-TV-linked-to-unhealthy-understanding-of-nutrition